Ontmoet Maike, woonbegeleider


Ontmoet Maike, woonbegeleider

Hoe lang werk je bij Liemerije en welke functie heb je?

Bij Liemerije ben ik 7 jaar geleden gestart als leerling met de BBL-opleiding tot Verzorgende IG op een PG-afdeling bij Meulenvelden in Didam. Na jaar 1 ben ik bij afdeling De Eik bij Liemerije Zevenaar gaan werken, waar ik nu nog steeds werkzaam ben. Ik moet wel iets bekennen… ik heb een korte tussenstop gemaakt om aan de slag te gaan als Verzorgende IG in het ziekenhuis. Maar na 6 weken was mijn werkplezier weg en miste ik de ouderenzorg en mijn Liemerije-collega’s zo, dat ik terug wilde. Na een halfjaar in de flexpool bij Liemerije ben ik weer terug op mijn oude en vertrouwde nest. Bij afdeling De Eik werk ik in een fijn en warm team, we hebben veel lol met elkaar, ik ga elke dienst met veel plezier naar mijn afdeling!

Wat wilde je vroeger worden toen je klein was?

Vroeger wilde ik graag politieagent worden. Iets totaal anders! Dit heb ik al snel losgelaten. Nadat ik mijn middelbare school heb afgerond, ging ik eigenlijk direct bij een bakkerij aan de slag omdat ik op dat moment niet wilde doorleren. Op een gegeven moment tipte een collega van Liemerije mij [tijdens de kermis in Pannerden] om een beroepsopleiding tot Verzorgende IG te volgen. Ik werd direct enthousiast en was dolblij toen ik mocht starten! Ik wist bij de start van de opleiding meteen dat ik mijn roeping had gevonden.

Wat betekent mensgerichte zorg voor jou?

Mensgerichte zorg betekent voor mij dat je de tijd neemt om een cliënt écht te leren kennen. Zo weet je wie de cliënt is en wat hij of zij fijn en minder fijn vindt. Eén van de cliënten heeft bijvoorbeeld als hobby om te breien, daar wordt zij gelukkig van. Samen met familie overleggen we hoe we haar hobby kunnen voortzetten. Een andere cliënt komt oorspronkelijk uit Friesland. Als ze onrustig of zenuwachtig is, vraag ik haar naar de Friese taal en naar Friesland, door daar samen over te praten vindt ze haar ontspanning weer terug.

Mensgerichte zorg betekent voor mij ook (waar mogelijk) samenwerken met familie. We hebben op de afdeling bijvoorbeeld een zus van een cliënt die vaak langskomt. Zij neemt haar zus mee om te wandelen, verzorgt de kleding en ze eten af en toe een lekkere frikadel speciaal bij de snackbar om de hoek. Daar is de cliënt helemaal gek op.

Als ik cliënten terug zie komen van een wandeling of fietstocht met een vrijwilliger of familielid zijn ze zó blij. Daar kan ik ook echt van genieten!

Kun je een werkdag van jou omschrijven?

De avonddienst start om 15.00 uur. We doen dan de overdracht met de collega’s van de ochtenddienst, we verdelen onderling het werk en gaan daarna lekker aan de slag. Rond 17.00 uur is het voor cliënten tijd voor het avondeten en ga ik de medicatie ronddelen. Tijdens het avondeten zorgen de collega’s van de huiskamer voor een huiselijke sfeer. Cliënten eten gezellig met elkaar en ik neem dan even pauze. Na mijn pauze breng ik sommige cliënten die al lekker willen slapen naar bed. Andere cliënten willen nog even televisie kijken in de huiskamers of een spelletje spelen. Eén van de cliënten is dol op woordzoekers, ik help haar regelmatig om een woordje te vinden. Na mijn dienst ga ik met een voldaan gevoel naar huis!

Tijdens mijn werk kreeg ik een warm gevoel toen...

Ik maak zoveel mooie en dierbare momenten mee tijdens het werk. Als ik moet kiezen, kies ik een recent en grappig moment. In de huiskamer ‘proatte’ ik in het plat met een cliënt, het ging om iets heel kleins en praktisch. Een andere cliënt moest daar ineens zo hard om lachen, dat we spontaan de slappe lach kregen met zijn drieën. Ook krijg ik een warm gevoel als we met de afdeling een activiteit organiseren samen met familie. In het voorjaar hebben we samen met cliënten, familie, vrijwilligers en collega’s nieuwe bloemetjes geplant in de tuin. Daarna hebben we heerlijk genoten van een high tea met zijn allen. Om iedereen met elkaar bezig te zien, geeft me ook een super goed gevoel!

De mooiste herinnering aan mijn werk bij Liemerije is...

Het moment dat ik mijn diploma Verzorgende IG in ontvangst mocht nemen. Ik ben ontzettend blij dat ik van Liemerije de kans kreeg om de opleiding te gaan doen en ontzettend trots op mezelf dat ik op mijn 40ste de opleiding heb behaald! Bij de diploma-uitreiking waren mijn man, twee zoons, moeder en schoonmoeder aanwezig. Een geweldig moment om met hen te delen.

Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's!

Bekijk hier onze vacatures.