Ontmoet Ilja, vrijwilliger Hospice De Hazelaar

Ontmoet Ilja, vrijwilliger Hospice De Hazelaar

Wie ben je?

Mijn naam is Ilja van Bree. Na een hartstilstand in 2012 stond mijn wereld op zijn kop. Na een lange tijd van revalideren en een aantal ziekenhuisopnames voelde ik mij niet meer zo patiënt, maar weer meer gewoon Ilja. Ik heb door mijn hartziekte en Niet Aangeboren Hersenletsel af en toe last van belemmeringen in mijn functioneren, maar ik laat mij er niet door beperken. Het leven is echt veel te leuk om het aan mij voorbij te laten gaan. In het kader van zingeving wilde ik graag vrijwilligerswerk doen.

Hoe kwam je als vrijwilliger bij Liemerije?

Voordat ik ziek werk stelde ik onder andere WMO-indicaties bij de gemeente. De gesprekvoeringtechnieken die ik heb geleerd kan ik nu mooi meenemen in mijn vrijwilligerswerk bij Hospice De Hazelaar van Liemerije. Ik kom ook uit Zevenaar, dus vanuit praktisch oogpunt is het ook erg handig. Toen de vacature voor vrijwilliger in het hospice vorig jaar open stond sprak me dat niet meteen aan. Er werd gevraagd om een paar keer per week en ook in het weekend te werken. Aangezien bij mij de ene dag de andere niet is kan ik daar niet altijd aan voldoen. Toch besloot ik op gesprek te gaan, want als je het niet probeert dan weet je het ook niet. Tot nu toe gaat het goed en als ik ziek ben dan vangt een ander dat op en andersom ook. Ik heb dus geen seconde spijt van mijn keuze om het toch te proberen!

Wat maakt het vrijwilligerswerk zo leuk?

Tijdens de eerste keren dat ik als vrijwilliger in het hospice kwam merkte ik dat mijn gesprekken met de mensen meteen de diepte in gingen. Heel bijzonder. De dood is mezelf bijna overkomen, dus ik was wel benieuwd of ik dingen die ik tijdens mijn vrijwilligerswerk meemaak mee naar huis zou nemen. Het klinkt misschien gek, maar ik vind het een feestje om hier te mogen werken. Het is fijn om hier iets te kunnen betekenen.

Wat zijn de mooiste momenten?

Je maakt hier zoveel mooie dingen mee. Ik heb prachtige gesprekken met mensen over loslaten en sommigen maken mij deelgenoot van hun angsten en verleden. Bij Hospice De Hazelaar voel ik mij echt wel op mijn plek. Wanneer mensen in het hospice komen worden ze mijns inziens heel fijn opgevangen. Ik vind het mooi om te zien dat alle medewerkers die hier rondlopen, het vuurtje in hun ogen hebben branden voor hetgeen ze doen, zij werken allemaal met passie. Prachtig! Samen met een stuk of 19 vrijwilligers proberen wij de medewerkers te ondersteunen op verschillende manieren. Ik doe dit het liefste door bij de mensen te zijn, maar ik kook ook graag op de afdeling.

Waarom zouden mensen vrijwilligerswerk moeten doen bij Hospice De Hazelaar?

Laat je hart spreken! Vaak zeggen mensen, wat knap dat je dit vrijwilligerswerk doet. Ik kijk daar anders tegen aan. Het is geen prestatie, ik voel mij hier gewoon op mijn plek en het past bij mij. Door mijn ervaringen leef ik in het nu en het kunnen leven in het nu gun ik ieder ander ook. Dus als je erover nadenkt om later als je met pensioen gaat vrijwilligerswerk te doen, kies er alsjeblieft voor om het gewoon nu al te doen! Ook al kom je maar eens per twee weken, je kunt hier echt van toegevoegde waarde zijn voor de medewerkers en de cliënten.

Wij zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers!

Wil jij net als Ilja dankbaar vrijwilligerswerk doen bij Liemerije? Bekijk hier onze vrijwilligersvacatures.