Ontmoet Andrea, activiteitenbegeleider

Ontmoet Andrea, activiteitenbegeleider

Hoe lang werk je bij Liemerije?

In mei 2018 ben ik bij Liemerije komen werken, dus nu zo’n 5 jaar. Ik werk al 29 jaar in de zorg als activiteitenbegeleider. Mijn eerste baantje deed ik als vervanging van zwangerschapsverlof op de dagbesteding van een verpleeghuis in Wageningen. Ik dacht dat doe ik een paar maanden en uiteindelijk werkte ik er 24 jaar. Op een gegeven moment was ik de reistijd wel zat en ging ik op zoek naar werk dichterbij huis. Toen de vacature in Duiven kwam, heb ik meteen gesolliciteerd.

Waarom heb je voor de ouderenzorg gekozen?

Dat heb ik wel bewust gedaan. Tijdens mijn stages heb ik ook meegekeken in de zorg voor mensen met een lichamelijke beperking, maar dat is niet mijn ding. Het was al snel duidelijk, mijn doelgroep is ouderen. Mensen met dementie, omdat iedere dag weer anders is en vanwege het onverwachte. Somatiek vind ik ook leuk, omdat mensen ook echt naar jou vragen. Wat ik het allerleukste vind, zijn de complexere casussen. Dat je toch iets bereikt bij iemand, wat anderen niet zomaar lukt.

Kun je een werkdag van jou omschrijven?

Als ik begin met mijn werkdag doe ik wat kleine taakjes, maak ik de ruimte op orde, start de computer even op om mijn mail te checken. Als de vrijwilligers rond een uur of 10 komen, drink ik koffie met ze om te horen hoe het met ze gaat en de bijzonderheden door te spreken. Sommige activiteiten daar help ik bij, maar bij een aantal activiteiten ben ik op de achtergrond aanwezig. De vrijwilligers regelen het dan zelf. Het zijn activiteiten zoals koken, voorlezen, creatieve middagen, optredens en ga zo maar door. Na de pauze beginnen de nieuwe activiteiten weer. Aan het einde van de dag praten we altijd even na met elkaar. Het is zo belangrijk om te horen hoe het met de vrijwilligers gaat.

Wat maakt deze functie uitdagend voor jou?

Ik ben best wel zelfstandig in deze functie. Ik mag het zelf regelen. Wat ik ook verzin, als het mensgericht is en binnen het budget valt dan kan het. En als het niet meer helemaal past dan bedenken we samen wat anders. Het leuke is dat je echt je eigen gang kan gaan. We zijn 1,5 jaar geleden ook een koor gestart. Dit is ontstaan door twee bewoners van de Korenbloem en inmiddels zingen 16 bewoners onder leiding van een dirigent in dit koor. Daar ben ik dan best trots op, omdat we dit zelf hebben opgezet.

Zonder de vrijwilligers zou ik mijn werk trouwens niet goed kunnen doen. Ik zeg altijd. De vrijwilligers zijn mijn collega’s. We hebben een hele hechte vrijwilligersgroep hier. Ze zijn heel betrokken. Als ik vraag of iemand een keer extra kan komen, zijn ze zo bereidwillig. Dit heb ik ook wel te danken aan de energie die je elkaar geeft.

Hoe is werken bij Liemerije?

In het begin moet je altijd even zoeken, je moet elkaar leren kennen. Ik vind dat ik goed contact heb met de andere collega’s. Dat is wel heel belangrijk, want we moeten het echt met zijn allen doen. Ik werk hier omdat ik graag met ouderen wil werken en dat doe ik graag bij Droostaete. Als iemand een boek uit de bieb wil en dat is in mijn pauzetijd dan help ik de bewoner. Dan maar geen pauze. Alles voor de bewoners.

Wat wilde je vroeger worden?

Kapster, net zoals mijn dochter nu. Ik heb er ooit wel eens een cursus voor gedaan. Thuis knipte ik dan opa’s en oma, neefjes en nichtjes. In de coronatijd heb ik heel af en toe ook wel bewoners geknipt. Dat was leuk om te doen!

Wat zijn je interesses of hobby's buiten je werk?

Ik ben best wel creatief en ik zit bij de carnavalsgroep in Zevenaar, de IJsmeesters. Daar maak ik de kostuums voor. En natuurlijk met vriendinnen bijkletsen, wandelen, gezellig avondje bioscoop of uiteten. Mijn man en ik werken ook op de kermis in Groessen en Giesbeek, achter de bar en bij de munten. En ik zit in het bestuur van het breulyfeest. Genoeg te doen dus!

… als we het interview af willen sluiten komt een van de bewoners, Sergio, van Droostaete langs. Hij vertelt dat Andrea echt geroepen is voor dit werk. Zorgzaam is als je problemen hebt en altijd wel een oplossing verzint. Een mooi compliment!

Wij zijn op zoek naar nieuwe collega's!

Bekijk hier onze vacatures.